Tangga Untuk OKU

“Kebangangan apakah ini?”

 

Hari tu, Himpunan Cerita Lawak ada kongsi satu gambar tangga yang dilabel dengan logo orang berkerusi roda. Di ruangan komen, ada pelbagai komen. Ada yang positif, ada negatif. Salah satu komen negatif adalah seperti yang tertulis di atas.

 

Selain itu, ramai melawak tentang tangga itu boleh bergerak sendiri, dan seperti biasa ada perdebatan. Ada insan yang cuba beri penerangan di sana, tapi dimaki dan dipersenda. 

 

Di sini saya beri beberapa fakta sebelum saya ulas hal ini.

 

1.  International Symbol of Access (ISA) — Ini nama sebenar simbol yang kita sering panggil logo “OKU”. Secara de facto, logo ini  melambangkan fasiliti OKU, namun ia sebenarnya ini melambangkan kawasan kurang berhalangan. Walaupun ia digambarkan dengan gambarajah orang berkerusi roda, logo ini tidak khusus untuk melambangkan kawasan yang mesra kerusi roda sahaja.

 

2. Kategori OKU — menurut pembahagian Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), OKU terbahagi kepada 6 kategori. Kurang Upaya Penglihatan, Pendengaran, Pertuturan, Mental, Fizikal, dan Pembelajaran. Berkenaan dengan gambar tangga ini, ia menjurus kepada fasiliti OKU bagi kategori Fizikal dan Penglihatan.

 

3. OKU Penglihatan — selain untuk elak tergelincir, plat pada bucu tangga itu adalah hazard warning tactile— rekaan permukaan yang memberitahu orang kurang upaya penglihatan yang gunakan tongkat putih, bahawa ada halangan di hadapan. Ada beberapa rekaan tactile: cuodroy, guidance, blisters, lozenges dan lain-lain. Boleh google. 

 

4.  OKU Fizikal — skop kategori ini agak besar. Daripada lumpuh, kudung, tempang, malah anggota kurang sempurna. Ada yang berkerusi roda. Ada pula menggunakan kaki palsu, tongkat, crutches, walking frame, dan orthosis. Mereka ini boleh berjalan tetapi dengan kesukaran. Jadi laluan khas, amat membantu. 

 

5. OKU — Perlu faham status OKU tidak semestinya kekal. Ada juga orang OKU bersifat sementara. Orang patah kaki dan bersimen, adalah OKU sementara. Begitu juga orang yang kaki bengkak kerana kemalangan atau orang mengalami vertigo(mabuk) kerana jangkitan telinga.

 

6. OKU de facto — Adakalanya orang bukan OKU memerlukan fasiliti OKU. Bukan kerana mereka salahguna kemudahan, tetapi kerana kondisi tertentu. Contohnya: warga emas yang lemah, dan ibu-ibu hamil. Sebab itu ada tempat duduk khas untuk warga emas dan ibu hamil di dalam LRT.

 

Ulasan:

Saya rasa, setelah saya kemukan 6 perkara di atas, kalian sudah tahu apa yang pendapat saya tentang gambar ini. Kan?

 

Ya! Tangga dengan label “OKU” ini bukan khusus untuk orang kerusi roda. Ia disediakan untuk semua jenis OKU yang boleh memanfaatkan laluan khas buat mereka. Tak dinafikan ada kekurangan dalam fasiliti yang disediakan itu, namun tak usahlah komen negatif pada gambar berkenaan.
Sebenarnya, ada cara orang berkerusi roda untuk menaiki tangga. Saya sertakan videonya. Saya akui tidak semua boleh lakukan aksi ini, namun ia tidak mustahil. Jurupulih fisioterapi dan jurupulih carakerja di Jabatan Rehabilitasi ada melatih kemahiran berkerusi roda tahap tinggi kepada pesakit agar mereka boleh bergerak bebas dalam persekitaran komuniti.

 

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan

Pegawai Perubatan Rehabilitasi

Medical Mythbusters Malaysia
Demo kerusi roda dilakukan oleh Azrul Yazid, pengasas Human Mechanic
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155412109033351&id=505988350

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s